JBL Blogs
LifestylePortemonnee, telefoon, sleutels? Check. Oortjes? Natúúrlijk. Want een dag van huis zonder favoriete tunes? Dat gun je niemand. Toch schiet het schoonmaken van je oordopjes er nog wel eens bij in. En dat is niet zo hygiënisch als je bedenkt hoe vaak je die oortjes wel niet gebruikt. Zo worden je vieze oordopjes weer als nieuw, zonder ze te beschadigen.
Oorsmeer en andere viezigheid gaan – helaas, maar waar – heel goed samen met je oortjes. Je zit er veel aan met je handen, legt ze op tafel en stopt ze in je broekzak, tas of jas. Regelmatig in-ear oordopjes reinigen is dan ook hygiënisch. Zo zorg je ervoor dat bacteriën geen kans maken. Door ze goed te onderhouden gaan je oordopjes daarnaast veel langer mee en ben je verzekerd van optimaal geluid.
Een paar dingen kun je beter niet doen bij het schoonmaken van oordopjes. Leg vieze oordopjes bijvoorbeeld niet in een bakje water en ga er ook niet met een scherp voorwerp in pielen. Zo voorkom je onnodige schade. Wees daarnaast een beetje lief met in-ear oortjes reinigen. De verfijnde technologie is namelijk best kwetsbaar.
Oké, nu weten we wat niet zo handig is bij oordopjes schoonmaken. Maar hoe bevrijd je die vieze oordopjes en koptelefoons wél van oorsmeer en ander vuil?
Ga aan de slag met een wattenstaafje of oude tandenborstel. Zo weet je zeker dat je geen hoekje of gaatje overslaat en poets je zelfs het allerkleinste vuil makkelijk weg.
Sommige onderdelen van je oordopjes of koptelefoon maak je eenvoudig los. Check hoe dit werkt bij die van jou en maak deze onderdelen vervolgens apart schoon.
Sla de draad niet over. Deze raak je veel aan en bevat dus best wat bacteriën. Reinig het snoertje van je oordopjes of koptelefoon voorzichtig met een vochtig doekje.
Schone oordopjes in een vieze oplaadcase is natuurlijk zonde. Maak die dus ook gelijk even schoon. Dat doe je al met een beetje lauwwarm water en een druppel afwasmiddel.
De koptelefoon-ingang en -aansluiting schoonmaken is ook belangrijk. Hier hoopt vuil zich makkelijk op, waardoor de koptelefoon of oortjes minder goed contact maken. Gebruik voorzichtig een tandenborstel om het stof uit de ingang te halen.
Oorsmeer en viezigheid verwijderd en ben je helemaal klaar met je oordopjes schoonmaken? Laat ze dan even goed drogen. Zo voorkom je dat er vocht in de ingang van je telefoon komt.
Dan de laatste tip. Neem nadat je vieze oordopjes weer schoon zijn meteen even de tijd om je mobiel en laptop op te frissen. Gebruik daarbij een microvezeldoekje om het scherm schoon te maken en vergeet ook het toetsenbord van je laptop niet.